Parhaattapahtumat.fi ei ole enää saatavilla täällä. Kokeile sijaan nettilippu.fi.

Vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon

British Broadcasting Company eli BBC lanseerasi aikoinaan television alkuvuosina lauseen, jonka mukaan television tulisi kasvattaa, informoida ja viihdyttää. Samoihin aikoihin komedialegenda Groucho Marx totesi, että hänen mielestään television on erittäin kasvattava, sillä aina kun joku samassa huoneessa oleva avasi television, hän siirtyi toiseen huoneeseen lukemaan kirjaa. Televisio on kasvattanut valta-asemaansa viihteen saralla, ja tänä päivänä kotitaloudet, joissa televisiota ei ole, ovat harvassa. Television lisäksi myös netin käyttö on lisääntynyt ja lähes jokaisesta kotitaloudesta löytyy jokin laite, jolla on mahdollista päästä verkkoon. Tämä helpottaa myös vapaa-ajan viettoa, sillä verkosta löytyy paljon tekemistä. Yksi sujuva tapa viettää vapaa-aikaa on esimerkiksi nettikasinolla.

Ruudun ääressä ei kuitenkaan tarvitse viettää kaikkea vapaa-aikaa, vaan vaihtoehtoja tiedon- ja kulttuurinnälkäisille löytyy edelleen. Roomalainen satiirirunoilija Juvenalis kiteytti aikanaan pettymyksensä Rooman kansalaisten poliittiseen apatiaan lentävällä lauseella, jonka mukaan roomalaiset halusivat vain leipää ja sirkushuveja. Suomalaisista kaupungeista löytyy runsaasti vaihtoehtoja niin leivän kuin sirkushuvienkin suhteen.

Kulttuurin saralla itseään arvostava kansalainen voi vaikkapa vierailla taidenäyttelyssä tai museossa. Suomalaisissa kaupungeissa museoiden ja gallerioiden tarjonta on verrattain hyvä, ja pienemmilläkin paikkakunnilla löytyy vähintään kotiseutumuseoita tai kirjaston näyttelytiloja, joissa ihailla taidetta ja tutkia historiaa. Konserttisalit ja yökerhot puolestaan tarjoilevat mahdollisuuksia elävän musiikin kokemiseen, eikä musiikin suhteen tarjonnasta varmasti ole puutetta. Suomalainen musiikkimaailma on ainutlaatuinen siinä suhteessa, että pieneen väestöömme mahtuu uskomaton määrä taiturimaisia muusikoita lajityyppiin ja instrumenttiin katsomatta. Suositeltavaa ja mieltä avartavaa onkin käydä silloin tällöin kuuntelemassa musiikkia tai artisteja, joka on aivan erilaista kuin se, mitä normaalisti kuuntelee.

Näyttämötaiteessa suomalaisia hemmotellaan myös. Teatteri on suomalaisilla lähellä sydäntä, perustuuhan esimerkiksi elokuvateollisuutemme hyvin pitkälle alkuvuosikymmeninään pienen teatteriväen tuottamiin töihin. Laadukkaita esityksiä valmistellaan niin kaupunginteattereissa kuin kylien pienemmissä harrastajateattereissakin. Savonlinnan oopperajuhlat puolestaan edustavat maailmanluokan oopperataidetta ja vetävät vuosittain myös lukuisia ulkomaisia oopperan ystäviä vieraakseen.

Vaikka ei kulttuurista olisikaan kiinnostunut, löytyy suomalaisista kunnista tekemistä ja vapaa-ajan toimintaa. Urheiluseurat ja vapaaehtoisjärjestöt pitävät huolen siitä, että kaikille halukkaille riittää talkootyötä ja tekemistä. Olipa kyse sitten sankohiipimisen Suomenmestaruuskisoista tai naapurin puuliiterin punamultaamisesta, suomalainen menee, tekee ja nauttii olostaan. Ja lopuksi istahdetaan television eteen kymppiuutisten äärelle.